Τριγωνέλλα-τσιμένι σπόρος
Προέλευση
Ινδία.
Το βότανο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, τονωτικό και γαλακταγωγό.
Είναι χρήσιμο για την τοπική θεραπεία και τη μείωση της φλεγμονής σε
καταστάσεις όπως τραύματα, δοθιήνες, ερεθισμένες πληγές, συρίγγια και
όγκοι.
Mπορεί να βοηθήσει στη βρογχίτιδα και με γαργάρες να ανακουφίσει τον λαιμό. Η πικρή του γεύση εξηγεί την χρήση του στις πεπτικές διαταραχές και τη μείωση του σακχάρου του αίματος.
Η Δυτική βοτανολογία το χρησιμοποιεί ως τσάι για την αποβολή της περίσσειας βλέννας από τα ιγμόρεια, το λαιμό και το στήθος.
Είναι πολύτιμη για τις καρδιαγγειακές ασθένειες, επειδή μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και βοηθά στην προστασία έναντι της αθηροσκλήρωσης.
Για
την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ζητημάτων, η συνιστώμενη δόση είναι
10-20 γρ. την ημέρα. Κύριο λειτουργικό χαρακτηριστικό είναι η συντήρηση
του κρέατος και συνάμα προφυλάσσει τον καταναλωτή από ενδεχόμενη
δηλητηρίαση.
Καρυκεύει σαλάτες λαχανικών, αιθιοπικά και αιγυπτιακά πιάτα, ενώ συμμετέχει σε διάφορα μείγματα μπαχαρικών, ιδίως στα κάρυ.
Χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή τουρσιών, ενώ στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται στα βραστά και στα μπιφτέκια.