Σέλινο
2019-03-23
Το σέλινο είναι πλούσιο σε βιταμίνες B, C και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο.
Με έντονη, ελαφρώς πικρή γεύση, το σέλινο συνδυάζεται με πιο ήπιες γεύσεις, όπως το καρότο ή το κοτόπουλο.
Στην ελληνική κουζίνα το συναντάμε συχνά στις σούπες και στα όσπρια, αλλά ταιριάζει επίσης με την ντομάτα, είτε ωμή σε σαλάτα είτε μαγειρεμένη.
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, το σέλινο ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
Το φυτό αναφέρεται και από τον Όμηρο.
Στην Ιλιάδα ο Αχιλλέας γιατρεύει τα άλογά του με σέλινο και στην Οδύσσεια η σπηλιά της Καλυψώς περιβάλλεται από βιολέτες και άγριο σέλινο.