Φασκόμηλο Κρήτης
Το φασκόμηλο είναι το κλασσικό ίαμα για φλεγμονές του στόματος, του
λαιμού και των αμυγδαλών, αφού τα πτητικά του έλαια καταπραΰνουν τις
βλεννογόνους μεμβράνες.
Σαν γαργάρες, βοηθά στη θεραπεία της λαρυγγίτιδας, της φαρυγγίτιδας, της αμυγδαλίτιδας και του περιαμυγδαλικού αποστήματος.
Το φασκόμηλο εκτός του ότι συμβάλλει στην απώλεια κιλών, ενεργοποιώντας
το μεταβολισμό, είναι γευστικό, αρωματικό και βοηθά στην αποβολή των
περιττών υγρών από το σώμα.
Στην πλούσια γκάμα των εφαρμογών του συμπεριλαμβάνονται παθήσεις όπως
λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, διάρροια, γαστρεντερίτιδα, δυσεντερία, δυσμηνόρροια,υπόταση, διαβήτης,
αρθρίτιδα.
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα υποδεχόταν τους άνδρες
από τον πόλεμο με ένα ρόφημα από φασκόμηλο για να «διεγείρουν» τη
γονιμότητα. Ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε για τις αιμορραγίες και για την
άτακτη περίοδο.
Οι Κινέζοι το ονομάζουν ελληνικό βλαστάρι και το
θεωρούν καλύτερο από το τσάι οι οποίοι εδώ και αιώνες έχουν αναπτύξει
ένα μοναδικό σύστημα παραδοσιακής ιατρικής βασιζόμενης στα βότανα τον
Μεσαίωνα αντάλλασσαν την τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητας
τσαγιού με μια μικρή ποσότητα φασκόμηλου.
Οι Γάλλοι το ονομάζουν ελληνικό τσάι και το
χρησιμοποιούν όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι όχι μόνο για
φαρμακευτικούς αλλά και για μαγειρικούς σκοπούς (ο Καρλομάγνος βοήθησε σημαντικά στη διάδοσή του).
Ρίχνουμε 1-2 κουταλάκια του του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό το μουλίαζουμε (έγχυμα) για 7-10 λεπτά, το στραγγίζουμε και το πίνουμε.
Το ρόφημα μπορούμε να το πιούμε 1-2 φορές την ημέρα.