Δυόσμος τριμμένος
Στην Κρήτη τον λένε "βάρσαμο" και τον χρησιμοποιούν σε πολλά γλυκά με βάση το ανθότυρο.
Ο δυόσμος είναι από τα βασικά αρωματικά της πολίτικης κουζίνας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την κανέλα σε κόκκινες σάλτσες και σε μαρινάδες. Εκτός από το φαγητό, ο δυόσμος χρησιμοποιείται και στα γλυκά, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι οπαδοί του δυόσμου ως αφέψημα.
Αποξηραμένα φύλλα δυόσμου έχουν βρεθεί στις πυραμίδες της Αιγύπτου που τοποθετούνται χρονολογικά στο 1000 π.Χ.
Οι Κινέζοι απέδιδαν σε αυτόν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και συνήθιζαν να αρωματίζουν και το νερό στο οποίο έκαναν μπάνιο με αυτό.
Ο δυόσμος έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, που σε συνδυασμό με το άρωμα και τη φρέσκια γεύση του, το καθιστούν ιδανικό για προϊόντα στοματικής φροντίδας.
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε δυόσμο κατά της δυσπεψίας, ενώ παραδοσιακά συνιστάται επίσης κατά της ναυτίας και του βήχα.
Χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας, των πόνων της περιόδου και για την ανακούφιση από ρευματισμούς, σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα.