Αγκινάρες με κουκιά
1 κιλό φρέσκα κουκιά.
5 αγκινάρες.
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
4-5 κρεμμύδια φρέσκα.
σκόρδο.
1 ματσάκι μάραθο, μαϊντανό.
1 λεμόνι μεγάλο (χυμός).
2 κουταλιές της σούπας ξύδι.
1 μεγάλη κουταλιά σούπας αλεύρι.
αλάτι.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κουκιά. Τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις περνάμε με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι, προσθέτουμε τις ακινάρες, τα κουκιά, τα μυρωδικά, νερό να τα σκεπάζει, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά. Στο τέλος φτιάχνουμε ένα μείγμα με το λεμόνι, το ξύδι και το αλεύρι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα για να ''δέσει'' η σάλτσα. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση και κλείνουμε το μάτι.
(Πηγή: Περιοδικό Κρητικό Πανόραμα)
ARTICHOKES WITH BROAD BEANS
1 kg broad beans
5 artichokes
1 cup olive oil
4-5 green onions
Garlic
1 bunch of parsley, fennel
1 large lemon (juice)
2 tablespoons vinegar
1 large tablespoon flour
Salt
We peel the broad beans. We boil them for 5 minutes and strain them. We peel and clean the artichokes and cover them with the lemon juice so that they do not blacken. We cook the onions in the oil, add the artichokes, the beans, the fennel and the parsley. We cover them with water and add salt and pepper. We let them cook well. Finally we mix the lemon, the vinegar, the flour and we put the mixture in the pot in order for the sauce to thicken. We let the food to boil and cut the fire.
(source: Cretan Magazine "Panorama")